Modig eller säker – hur ska man göra?

Så här är det: jag är sugen på att starta eget företag. Att, tillsammans med likasinnade, få utveckla något precis som man vill verkar helkul. Jag har tänkt på det i säkert fyra-fem år men det har, av olika anledningar, aldrig blivit av. Vissa dagar tycker jag att det är jättesynd, andra dagar är jag jätteglad att vara anställd.

Om någon frågar mig hur hen ska göra svarar jag alltid att hen ska köra eget men att jag förstår om hen inte vill det. För det finns risker och det finns rädslor, det tror jag inte att någon kan säga något om. Frågan är hur modig man måste vara för att ta klivet och bara göra.

Jag erkänner att jag är osäker på om min idé kommer flyga och jag vet att det bästa som kan hända är att jag misslyckas. Min rädsla ligger i hur mycket jag kommer förlora och om jag faktiskt kommer inse vad det är jag ska lärdom av. Jag vet också att det enda sättet att ta reda på allt det här är att köra.

Mest för att bli lite mer säker på om jag faktiskt har något av värde: finns det några e-handlare jag kan få ställa ett par frågor till, utan att det på något vis sprids vidare?

 • Jag förstår vad du menar med “det bästa som kan hända är att jag misslyckas” som i att lära sig av misstag. Men att misslyckas är väl inte det absolut BÄSTA som kan hända? ;-)

  • Man kan ju misslyckas på vägen, inte sant? Jag var lite otydlig. Jag är rädd att jag inte kan se mina misstag och lära från de under tiden som jag kör på utan att vilja lägga ner, är du med? :)

 • Yogamatta

  Hittade hit genom twitter från City Network där jag har varit kund i hela 2 veckor. ;)

  Jag tror att du är ganska medveten om nack- och fördelarna med att starta ett företag. Därför tänker jag inte gå in på det. Du skriver dock att din rädsla ligger i att du inte vet hur mycket du kommer att förlora. Men vad är det du tror att du kommer förlora? Har du verkligen så mycket som du är beroende av eller är det rädsla över saker som du eventuellt inte kommer att kunna una dig i fall det inte går bra för företaget? Fundera på det du. ;)

  En annan viktig fråga är VARFÖR. Jag vill gärna föreslå att läsa http://www.startwithwhy.com/Read.aspx. Simon Sinek har ett antal intressanta punkter i sin bok som handlar inte bara om företagandet men också berör filosofiska aspekter av livet.

  Lycka till med ditt beslut!

 • Oscar häng inte upp dig för mycket på din idé, om den är bra eller inte. Missförstå mig inte, idéen är viktig men bara en del av att lyckas med ett företag. Även mindre perfekta ideer kan bli något stort bara man gör något av dem. Ty driva företag handlar just om att driva för även om det är en bra idé så driver den inte sig själv. Tro på din idé och lägg istället tankekraften på att övervinna dina ev. tvivel om arbetskapacitet, uthållighet, ekonomiska förutsättningar, din riskvillighet och din familjesituation. Tror du på dig själv och dina förutsättningar så kan du lyckas oavsett om din idé är perfekt eller inte.

  Formeln för en realtisk affärsplan är: halvera intäkterna du tror dig få, dubbla kostnaderna du tror dig ha och trippla tiden det tar att nå målet så är du ofta ganska nära sanningen om hur det kommer att bli. Break a leg!

 • Jonas Grenfeldt

  Dra igång parallellt med din anställning, jobba kvällar och nätter i början. Det gör att du inte sätter dig på pottan om det inte flyger, samtidigt som du får testa din egen viljestyrka.

  • Jobba 9-5 när man startar företag betyder 21-05 :)

  • Kvällar, check. Nätter, halvcheck. Men sen är jag ju bara anställd 60 % också. Tack för pepp!