Hur man får ett sånt där jobb

Först och främst: jobb är inget man får, det förtjänar man. Jag vill inte peka ut någon men alla jag ser som skriver “ge mig ett jobb” på såväl Facebook som Twitter kommer bara närmre och närmre en utskällning för varje bokstav. Det funkar inte så och det borde ni vara fullt medvetna om. I dagens samhälle får man kämpa och visa sig värdig för att få anställning. Och så får man gärna ha lite tur.

Jag, som har sökt jobb i reklambranschen, har egentligen tyckt att det varit ganska kul att söka jobb. Dels måste man vara kreativ när man gör jobbansökan och dels träffar man mycket trevligt folk på vägen. I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur jag har gjort och tänkt och gått från den ena till det andra.

När jag fick min första praktik, på Anfang, var jag frustrerad. Jag hade skickat mail till (nästan) alla byråer i Linköping och antingen hade jag inte fått svar eller så hade svaret varit “tack, men nej tack”. Okej, tänkte jag, det kanske är något som kan förbättras i mitt mail. Så jag spånade och spånade, till slut blev jag så less på det att jag kopierade ihop vissa bra delar från vissa mail och kom fram till det här:

Hej!

Mitt namn är Oscar Altkvist. Jag är 19 år gammal och letar för närvarande efter en praktikplats som copywriter. Jag är en sån där som alltid älskat att skriva. Det är inte alltid det blir bra. Men jag älskar det. Och nu vill jag bli bra på det. På riktigt. Tanken är att efter sommaren komma in på en utbildning som copywriter. Men mellan april och augusti har jag absolut ingenting att göra. Så jag tänkte, vad vore bättre än att satsa på en praktik som just copywriter?

Till och med siste mars jobbar jag som vikarie på lagret på Linköpings Stål. Har tidigare varit Esportskribent på bland annat Netcrash, Rakaka och Fragbite. Dessvärre är Netcrash nedlagt och Rakaka har bytt system vilket gjorde att alla mina nyheter försvann. Men Fragbite är fortfarande igång som det alltid varit och alla mina nyheter skrivna där går att hitta via följande länk: http://www.fragbite.se/?sTable=news&sHeadline=&sString=&sPoster=elunity

Har bloggat, om än väldigt sporadiskt, sedan 2007. Startade då ett litet projekt att skriva en bloggbok. Det gick så där, men jag lyckades i alla fall få iväg tre kapitel och ett fjärde är på gång. Kolla in den här: http://aleks.oscaraltkvist.se/ Skriver lite då och då, främst om och E-handel, på min nuvarande blogg, http://oscaraltkvist.se/

Ha en fortsatt trevlig dag!

Det funkade, otroligt nog. Och jag kom till Anfang, där jag träffade Joakim. Han var väldigt mån om att jag, även om jag inte kunde fortsätta som anställd på Anfang, skulle fortsätta som copywriter. Han hade några vänner som hade studerat på Hyper Island och därmed hade goda branschkontakter. Jag fick tips om en, såvitt jag kunde se, ganska kaxig och väldigt ung byrå. Jag skrev så här (Disclaimer: det ska stå en mening till under “Varför vill jag jobba hos er” men det kommer hjälpa er att identifiera byrån och jag vill inte hänga ut något):

Ämne: Vad sägs om en kopp kaffe?

Brödtext: Hej Fredrik!


Jag vill bli copywriter hos er.Men som ung arbetslös har jag lärt mig att det är mycket lättare att söka jobb jag inte vill ha. Då slipper jag tänka på konsekvenserna och kan snacka så mycket skit jag vill.Fast det finns bra saker med att söka jobb jag inte vill ha också. Just eftersom jag inte vill ha jobbet är det bästa som kan hända att jag får ett nej. Och blir det intervju kan jag alltid bete dig som en idiot där.

Däremot skriver enbart en idiot en dålig ansökan till ett jobb han vill ha. Därför har jag sållat bort allt skitsnack och skrivit ner varför ni bör anställa mig och varför jag vill jobba hos er.Vem är jag?
20 år. Östgöte. Lever på och för nätet. Copypraktikant. Älskar text, idéer, sociala medier, e-handel, e-sport, god öl, latte och nikotin. Halvt galen.

Varför vill jag jobba hos er?

Ni är unga. Ni har ett ungt företag med stor potential. Ni jobbar digitalt. Ni jobbar i sociala medier.

Vad är hindret?

Jag bor i Linköping och ni i Stockholm. Som jag ser det finns det tre alternativ: Ni ger mig jobb, ni ger mig ett boende eller så jobbar jag från Linköping. :)

Så, vad sägs om en kopp kaffe?

Det var annorlunda och vågat, det var min enda tanke. Kanske att jag får deras uppmärksamhet, tänkte jag. Tji fick jag. Det hände inte ett skit. Jag sökte några fler jobb på några okontroversiella sätt utan att få napp. Till slut dök det här upp i min feed på Facebook, ett utmärkt tillfälle för mig att visa upp mig. Så jag satte mig ner och skrev ihop en likadan annons, fast till Social Media Support. Så här ser den ut (Direktlänk till FB):

Hej Social Media Support! Det här är ett riktigt långskott och det är jag helt medveten om. Jag blev helt till mig när jag såg ert försök till att locka Carolina Klüft till att börja jobba hos er. Det visar att vi tänker likadant. Helt galet och helst några mil utanför den där lilla lådan.

I våras hade jag en praktik hos Anfang Reklambyrå som copywriter. Jag har förstått att Mikael hos er var copywriter där innan Joakim Hedström började. Jag hoppas att du trivdes lika bra som jag gjorde. I vilket fall kom jag på tre saker under min tid där. Jag ville bli copywriter. Jag ville jobba med sociala medier. Och jag ville lägga ihop ett och ett och (helst) få två.

Nu, drygt tre månader senare, letar jag fortfarande efter jobb. Men jag skulle aldrig söka jobb hos ett företag som inte tänker på samma sätt som jag. Jag nöjer mig bara med de allra bästa företagen. De som är sociala, kreativa och har viljan att flytta berg. Jag söker företag som Social Media Support.

Kan världsrekordhållande Usain Bolt spela fotboll med Manchester United kan väl en reklambyrå rekrytera en nyfiken och ambitiös 20-åring utan relevant utbildning?

Är ni intresserade finns jag på 0722-35 55 54 eller på oscar.altkvist@gmail.com. En fika i höstsolen på er takterass mitt i Norrköping låter rätt lockande, faktiskt.

/Oscar Altkvist

Här fick jag äntligen napp. Två timmar efter mitt inlägg fick jag ett mail med ämnesraden “VI BJUDER PÅ FIKA!” Och nu sitter jag på samma kontor som 13 andra stjärnor. Dessvärre har vi ingen Carolina Klüft på plats.

De senaste dagarna har jag uppmärksammat några personer som jag tycker inspirerar när det gäller jobbsökande. Vi har Karl Lehmann från Stockholm (högst upp i det här inlägget) som rappar sitt personliga brev, vi har Andreas Zannin som säljer sig själv i sin praktikant-shop och vi har Philippe Dubost som har kopierat Amazon.

Inspireras och utnyttja era starka sidor så fixar ni ett jobb, det lovar jag. Kom bara ihåg att det inte är något man får så ska det nog gå bra.