Friends kuksugar-kampanj stoppas av medier


Jag har alltid tyckt om Friends TV-reklamer. De har en speciell känsla som gör att vi faktiskt öppnar våra ögon och ser de vi inte sett tidigare. Som hur stor skillnad ett enkelt hej kan göra.

Den här reklamfilmen visades, såvitt jag kommer ihåg, rätt så länge på TV. Den innehåller ord som mongo, fitta och cp-unge. Ord som enligt vårt PK-samhälle inte bör visas på TV och definitivt inte bör användas i reklam.

Nu i veckan däremot lanserade Friends, med hjälp av Lowe Brindfors, en ny kampanj där ord som fittskalle, rövhål och kuksugare är med. De orden var tydligen inte lika ok att visa upp. Mediehusen vägrar nämligen att visa bannern.

Den alltid lika snabba Mattias Åkerberg som driver Please copy me-bloggen (Numera nyhetsbrevet) startade snabbt en diskussion på sin Facebook-sida. Den första kommentaren, av Per Wildenstam, förklarar ganska bra hur jag tänker:

Normalt sett skulle jag säga att de flesta av orden i Friends banner är bortom gränsen MEN med Friends som avsändare är de helt rätt tycker jag. De speglar en verklighet för allt för många skolungdomar, en verklighet som det verkar som de flesta vuxna är omedvetna om eller struntar i. Fegt av nyhetssajterna att inte ta in bannern!

Jag har extremt svårt att förstå hur de stora mediehusen kan vara så fega att de blundar för det här. Det Friends banner visar är verkligheten. Det går inte att säga annat.

Det finns dock några, bland annat Ungdomar.se, som visar bannern. Men den stora uppmärksamheten kommer så klart från sociala medier. Jag gissar på att både Friends och Lowe Brindfors kanske väntade sig något liknanade, men det är fortfarande helt oacceptabelt. När ska medierna lära sig vad som är viktigt?