E-handelsonsdag: Junkyard


De senaste månaderna har jag tagit lite semester från internet. Jag har inte varit lika aktiv på bloggen som jag var tidigare och min aktivitet på Twitter har gått ner en betydande del. Nu är det dags att ändra på det.

Jag kommer återigen börja skriva på E-handelsonsdag men det kommer bli annorlunda i framtiden. Personligen tyckte jag att att det blev väldigt repetitivt. Det stora ändringen blir att istället för att skriva en gång i veckan blir det en gång varannan vecka. Det andra är att listan med ämnen. Den nya ser ut så här:

  • Utseende
    • Mobilsajt (Ny!)
  • Innehåll
  • Sortiment
  • Sociala medier (Ny!)
  • Kort och gott

Men nog om det. Jag tror att ni kommer förstå konceptet rätt bra när jag väl satt igång ordentligt. Det är alltså Junkyard som får äran att vara i fokus under min nylansering av E-handelsonsdag. Här kommer mina tankar!

Utseende

Jag måste säga att jag älskar hur Junkyard ser ut. Schysst sammansättning av färger och en alldeles underbar navigering — något som verkligen behövs när de har strax under 6 500 produkter i sortimentet. Jag gillar speciellt hur jag kan kombinera alla variabler för att hitta det jag verkligen vill ha.

Vad jag dock inte tycker om är startsidan. Jag kan förstå att de vill ha en slider där och jag gissar på att de får en hel del klick på den. Men för min del tar den upp alldeles för mycket plats. Jag skulle krympa ihop den i båda ledder för att på så sätt få plats med “Senast inkomna” där rullisten för slidern är idag. I samma veva kommer “Vi rekommenderar” upp en smula och får mer exponering. Win-win tycker jag.

Mobilsajt

Först och främst, jag surfar på en HTC Sensation upplösningen 540×960. Sajten verkar dock vara optimerad för någon annan upplösning.

Trots det tycker jag om hur sajten är uppbyggd för mobilen. De har visserligen tagit bort “Välj storlekar” och “Filtrera produkter,” två av mina favoriter på huvudsajten. Varför förstår jag inte riktigt, platsen finns där och det tekniska borde gå att lösa utan större problem.

Däremot har jag något jag reagerat på som är riktigt kasst. Jag måste ha ett konto för att handla. Jag måste logga in. Jag trodde att det här var något som var på väg bort överallt men hade tydligen fel.

Innehåll

Produkttexterna sträcker sig, åtminstone på kläderna, oftast bara till en endaste mening. På till exempel snowboards är det lite mer. Men det är långt ifrån bra än så länge. Enligt mig ska det stå något där. Det behöver inte vara superseriöst utan gärna ett litet skämt som ger en personlig touch till det hela. Det finns många där ute som lyckats med det och blivit hyllade, varför kan inte Junkyard vara likadana?

Ni som hängt med ett tag vet att jag har något av en fetish för om-texter. Jag var tvungen att leta lite innan jag hittade just den texten på Junkyard. Vill du hitta den har du två alternativ. Antingen går du via markbutik eller via kundservice. I båda fallen får du en undermeny där det står “Mer information.” Väl där hittar man fyra meningar om företaget. Det är allt. Jag är, som ni säkert kan gissa er fram till, besviken.

Sortiment

“Junkyard.se startades 2002 av brädåkare för brädåkare.” Så säger den första meningen i deras om-text. Och så var det säkert på den tiden. Men nu är det inte en butik för brädåkare. Även om det fortfarande ligger ett stort fokus på skate-, long- och snowboard så är det för deras absurda utbud av snygga kläder som jag gillar dem.

Även om jag själv inte är någon brädåkare så handlar jag hos Junkyard. Det kanske kan vara dags att byta ut den texten?

Sociala medier

Om vi börjar med att titta på sajten så har Junkyard Facebook (like och meddelande), Twitter, Pinterest och mail som delningsmöjligheter. Ganska standard och förväntat. En snabb koll på Pinterest visar dock att det inte är överdrivet många som delar därigenom. Också ganska förväntat men samtidigt tråkigt. Ett 40-tal Pins totalt som kommer från Junkyard.se.

Men till det viktiga, var finns Junkyard? Jag hade från början tänkt mig att fokusera på Twitter och Facebook men Twitter känns relativt onödigt i det här fallet. De har strax över 500 tweets och aktiviteten är inget att hänga i granen. Men samtidigt är Twitter förmodligen inget ställe där många kunder hänger.

På Facebook däremot är aktiviteten rätt så hög, både från Junkyard själv men också från kunder som har frågor eller bara vill säga hur bra de är. Jag scrollade rätt långt i listan med inlägg från andra (så långt att min webbläsare faktiskt hängde sig) och hittade knappt några negativa poster alls. Max fem stycken där alla blev lösta utan några problem. Den här frågan är ett guldkorn.

Det finns dock en sak som Junkyard-teamet måste bli bättre på: att svara på svar. Det finns en hel del obesvarade inlägg i loggen men ännu fler inlägg där den första frågan har besvarats men sen kommer ytterligare en fråga och då blir den ignorerad. Skärpning Junkyard!

Kort och gott

+ Designen
+ Mobilsajten
+ Brett sortiment
+ Facebook-närvaron (Överlag.)

– Finns förbättringspotential på Facebook
– Inga köp utan konto
– Slidern är på tok för stor
– Innehållet