allaplattformar

”Responsiv webb är the shit! Men vi skiter i’t!”

Notera att bilden inte har något med byrån som nämns i inlägget att göra. Den ska enbart illustrera hur mobilanpassning ser ut i praktiken.

Det här är en sak som plågat mig ett tag. Webbyråer som påstår sig älska responsiv webb, mobilanpassning och allt vad det heter, men inte använder det på sin egen sajt. Ungefär som sociala medie-experter som inte finns på Facebook.

Nu vill inte jag hänga ut någon så vi kör det här utan namn. Det företag som fick min bägare att rinna över och är orsaken till det här inlägget har ett CMS som de byggt själva och som de, logiskt nog, använder själva. Men för att få en mobilanpassad sajt måste du köpa till en modul (Hur idiotiskt?) som de, ologiskt nog, inte använder.

När de säger att det är en avgörande faktor att använda sig av mobilanpassning men inte använder det själva, vad säger det till kunden?

”Egna sajten nedprioriteras”

Det absolut vanligaste argumentet jag hört mot att använda responsiv design på sin egen sajt är att den egna sajten nedprioriteras. Kunden är alltid viktigast och allt det där tjafset. Jag köper inte det. Hade det varit en byrå på en till tre personer hade jag gått med på det men det är oftast de som har bäst sajter.

Om vi går tillbaka till tidigare nämnda byrå. Deras CMS är tydligen jätteenkelt. Allt går att fixa själv. Inklusive installera moduler och fixa till dem. Borde det inte gå på ett kick att sätta in en mobilanpassning?

Säger de dessutom att mobilanpassning är det viktigaste som någonsin hänt webbdesign borde mobilanpassning av deras egen sajt hoppa upp några snäpp i priolistan.

Jag vet att det finns några av er som håller med mig och några av er som inte gör det. Vad tycker du?

Bilden har jag snott från Angry Creative.

 • http://twitter.com/SamNord Sammy Nordström

  Det tål kanske påtalas att sidan i bild INTE är en av de där sidorna som man struntat i att göra responsiv, tvärtom. :)

  • http://oscaraltkvist.se/ Oscar Altkvist

   Haha ja, men det ser jag nästan som en självklarhet!

   Är du snäll när jag kommer förbi kontoret imorgon bitti får ni en affärsidé av mig :)

   • Joakim Hedström

    Oscar, spara på den. De har redan börjat fila på att göra något konkret av idén jag gav hela WordPress-communityt. En idé per byrå och vecka räcker.

 • Pingback: Responsiv webb är the shit! Men vi skiter i’t | Viktor Bijlenga

 • http://viktorbijlenga.se/ Viktor Bijlenga

  Jag har gett min syn på saken i följande inlägg:
  http://viktorbijlenga.se/responsiv-webb-ar-the-shit-men-vi-skiter-it/

  • http://oscaraltkvist.se/ Oscar Altkvist

   Kloka tankar som vanligt, Viktor!

   Tack för att du tog dig tid att kommentera det hela ur en webbdesigners perspektiv.

 • stjernstrom

  Skomakarens barn :)