Startitup lär dig bli internetentreprenör

Drömmer du om att göra någonting vettigt under ditt sommarlov? Eller har du alldeles för lite saker att ta tag i under semestern? Kolla in Startitup.se. I början av juni börjar den 10 veckor långa kursen där du lär dig allt om hur man blir internetentreprenör. Jag högg tag Anton Johansson, en av initiativtagarna, för lite frågor. Kolla in nedan!

Varför har ni valt att starta Startitup?
– Vi var så trötta på att så många av de vi pratade med aldrig gick från idé till handling! Att bli entreprenör kan låta svårt, så då tänkte vi – hur gör vi det lätt? En enkel epostbaserad kurs tror vi gör det enklare. Man får vägledning och konkreta uppgifter. Det blir helt enkelt en process där man av bara farten blir entreprenör. Det har aldrig varit enklare att bli internetentreprenör!

Vilka riktar sig projektet till? Bara ungdomar som faktiskt har sommarlov eller alla?
– Projektet riktar sig till alla. Anledningen till att vi gör det under sommarmånderna är för att det är då folk har som mest tid, inspiration och möjlighet att göra något nytt. 10 veckor blev det av olika anledningar, dels för att det är lagom långt men även för att det är så långt de flesta ungdomars sommarlov är. Så, alla som har någon timma eller tre över per vecka under sommaren ska absolut registrera sig.

Vad får man lära sig, rent konkret?
– Man får lära sig hela processen, från att utvärdera en idé till hur man skaffar webbhotell till hur man säljer (ehandel) eller marknadsför (affiliate). Helt enkelt, från idé till att tjäna den första kronan. Vi kommer inte fokusera på hur man registrerar ett företag, det är väldigt sekundärt, utan det kommer fokusera på hur man får upp en sajt och tjänar pengar på den.

Är det bara ni som är involverade?
– Jag (Anton Johansson) och Marlena Batist ligger bakom initiativet men vi supportas även av flera aktörer såsom Fryshuset Inc, Wingefors Invest, Hotel Stelor, SCA Forest Products, Dansukker och Ebuilder. Dessutom kommer vi involvera många experter, entreprenörer och andra aktörer under resans gång.

Vad kommer vara den viktigaste lärdomen? Utan att avslöja för mycket ;)
– Att det är mycket enklare än vad man tror att komma igång! Det handlar mycket mer om att “ta tag i det” än att veta hur man ska göra det.

Vilket (exklusivt såklart! ;) tips vill du ge till unga och blivande företagare?
– Testa! Eller som Daniel Ek twittrade, “Ideas are good, but for many it stops there. Doing something about the idea puts you in top 1% as 99% stop at the idea.”. Att testa är enda sättet.