E-handel som nybörjare

Jag och en god vän har precis börjar planera vår första webbutik. Precis som allt annat du gör för första gången kan det vara svårt att tänka på allt. I det här inlägget tänkte jag att jag skulle berätta lite hur vi hittils har gått tillväga och hur vi ska fortsätta med vår tankeverksamhet.

Notera att nedanstående bara är mina egna tankar och reflektioner, jag är verkligen ingen expert på området.

Vad vill du sälja?

Vi börjar i den mest logiska änden. Vad vill du sälja? Här kan du såklart välja vad du vill, men: även om ingenting är omöjligt är det en god idé att börja smått.

Ett bra exempel kan vara kläder. Att starta en ny webbutik som säljer alla sorts kläder och försöka konkurrera ut Nelly.se kommer förmodligen inte att funka om du är first-timer. Starta istället litet med fokus på till exempel skjortor.

Ytterligare en god idé är att välja något som du verkligen har koll på. Är du modeintresserad, kör på kläder. Är du teknikintresserad är det kanske datortillbehör som är din grej.

Det viktigaste är att du är helt 100 på vad du gör. På så sätt kan du i framtiden ge dina kunder bästa möjliga bemötande och hjälp.

Vad ska sajten heta?

Den här biten är den vi tycker är svårast. Själva har vi inte kommit på något namn till vår butik, utan väljer att spåna på det under tiden som vi jobbar med annat.

Varför? Vi tycker att det är viktigare att ett namn passar bra till den sorts produkter du har och till den sorts kunder du vill nå ut till.

Det du ska akta dig för är att ta första bästa som kommer fram när du sitter och tänker. Skriv hellre ner allt du kommer på, för att sedan sortera och åter sortera tills du har en sisådär 15-20 vettiga namn kvar på listan. Hör med dina vänner och släktingar vad de tycker skulle passa bra.

Det finns otaliga komma-på-namn-sajter som cirkulerar runt på nätet. Använd dem inte. Ditt namn på butiken ska vara personligt och nära dig som säljare, det ska finnas en anledning till att du har valt just det namnet.

E-handelsplattform

Här finns det hundratals tjänster varav många är riktigt bra. Dock: som ny i branschen undrar du kanske hur det kommer att gå och vill därför inte lägga ut alltför mycket pengar.

Och det finns gratis plattformar, det gör det. Men ofta får du betala dyra pengar för att få din webbutik precis som du vill.

Jag ser Textalk som en fullgod kanditat för nybörjare. För 66 kronor i månaden får du en hel webshop, med allt från enkel hantering av produkter till betalsätt. Hoppa in på deras sajt för att läsa mer.

Betalsätt

Kortbetalning

Jag personligen betalar nästan uteslutande med kort på nätet, vilket gör det till ett givet sätt att kunna betala på i vår butik.

Det kan låta lite krångligt att fixa kortbetalning, men det är faktiskt inte så farligt. SveaWebPay och DIBS är två sidor att kolla in.

Klarna och Paypal

Även om både Klarna och Paypal är bra grejer, är det inget som varken jag eller mina jämnåriga kompisar någonsin använt. Detta är inget vi kommer satsa på till en början, med en av anledningarna att vi riktar oss mot en publik som är väldigt lik oss själva.

Vill du starta en butik som riktar sig mot en publik på 30+ kanske det är att tänka på åtminstone. Klarna- och Paypal-loggorna inger enligt många ett visst förtroende.

Visar det sig att många kunder efterfrågar en viss typ av betalning kan det vara värt att åtminstone tänka över att skaffa det.

Logistik

Logistik kan också vara rätt svårt. Speciellt om du inte har en aning om hur mycket du faktiskt kommer att sälja. Vi är väldigt osäkra på hur det kommer att gå för oss. Därför har vi valt att starta med att ha grejerna hemma för att sedan springa iväg med det till närmsta postombud.

Har du däremot rätt stora saker som ska skickas iväg kan det vara en idé att anlita ett företag som tar hand om allt från lagerhantering till utkörning. Alternativet är drop shipping, dock kan det få till följd att du får längre leveranstider.

En tumregel, om det inte visar sig att du säljer jättemycket, är att ha ett så litet lager så möjligt.

Viktigt att kolla upp: hur lång tid tar det vanligtvis innan du får hem varan från leverantören?

Frakt

Har du produkter som väger ungefär lika mycket allihop är det lika bra att köra med samma frakt på allt. Annars anser jag att det är bättre att variera sig.

Fri frakt lönar sig inte såvida du inte kör det om en kund handlar över en viss summa. Alternativet är att höja priserna på allt och skriva fri frakt överallt i jättestora, gärna röda, bokstäver. Detta är något som jag personligen inte tycker om, men smaken är som baken.

Ulf Liljankoski har skrivit jättebra om fraktkostnader.

Marknadsföring

Vanlig traditionell marknadsföring är dyrt. Däremot är det i dagens samhälle väldigt lätt att marknadsföra sig via nätet. Här kommer några enkla metoder:

Twitter

Skapa ett Twitter-konto för din butik där du delar med dig av nyinkomna produkter, erbjudanden och dylikt. På sajten ska kunder kunna dela med sig av informationen via en Tweet-knapp.

Enkelt och effektivt.

Facebook

Samma princip: skapa en fanpage och låt folket gilla din butik. Lägg till en gilla- eller rekommendera-knapp på sajten.

Nyhetsbrev

Detta kan vara såväl den bästa som den jobbigaste marknadsföringen för dina kunder. Vissa älskar nyhetsbrev och vissa hatar dem. Jag är bland de sistnämnda men kommer ändå köra det i vår kommande butik.

Detta är speciellt bra för de kunder som har varken Twitter eller Facebook.

Kundreaktioner

Lägg till en gilla-knapp eller liknande på produktsidan och erbjud kunderna en möjlighet att kommentera på produkten.

Kan bli skitbra, kan gå åt helvete. Experimentera!

Klisterlappar

Skicka med ett par klisterlappar vid leverans. Stor sannolikhet att någon sätter det på datorn, skrivbordet eller någonstans i stan.

“Första-kunderna-får”-erbjudande

Precis när du startar din webbutik eller när du ska lansera en efterlängtad produkt, lägg till ett erbjudande att de t.ex. 25 första kunderna får en tygpåse eller en t-shirt med ditt tryck på.

Rekryteringsrabatt

Vi började spåna lite på rekryteringsrabatter när vi försökte luska ut hur vi ska få våra kunder att rekommendera oss till deras vänner.

Säg att Nisse köper en t-shirt och är jättenöjd med sitt köp och vill rekommendera din butik till sin gamla kompis, Kalle. Nisse får då en kod som han ger till Kalle. När Kalle väl registrerat sitt köp får Nisse rabatt på nästa köp.

Problemet är att detta lätt kan missbrukas. Jag diskuterade detta med ett antal gamla E-handelsrävar, när @simonistic gav förslaget att Kalle också ska få något, till exempel fri frakt.

Jag vet dock inte hur detta funkar i praktiken då det inte verkar vara så vanligt i E-handel, men vi ska i alla fall testa.

Support

Här får du sätta in dig själv i sitsen som kund. Har du några problem eller frågor ska det vara lätt att kontakta butiken och det ska gå snabbt att få svar.

Twitter, Facebook, mail och telefon är fyra bra och viktiga medel när det gäller support.

Själv sajten

Lägg inte alltför mycket krut, och framförallt pengar, på utseendet på din butik. Att ha fungerande funktioner väger mycket mer.

Visst, design är också viktigt, men inte jätteviktigt. Kan du design, kör på. Annars kan det vara idé att höra med vänner och bekanta ifall någon kan det, eller känner någon som kan det. Om inte, kör med originalet.

Vill du läsa mer avancerade grejer om E-handel kan jag varmt rekommendera bland andra NO LINGO och Superwebb.